Artikelen 11 - 20 van 23 in de rubriek WetenschapWetenschap
Veruit het giftigste gif dat men kent is botuline. Er schijnen mensen aan hun eind gekomen te zijn nadat ze hun vinger hadden afgelikt om te proeven of een slaatje was bedorven. En wie kent de merknaa…
Scheikunde, 03-12-2007
Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere maar ook zeer giftige stof. Strychnine is een voorbeeld van een gif dat bewegingen onmogelijk maakt. Bij het ademen gebruiken we een heleboel spieren, e…
Scheikunde, 03-12-2007
Bij het afvuren van projectielen over een grote afstand moet er rekening worden gehouden met de snelheid van de draaiing van de aarde. Dit is vooral belangrijk bij twee vaststaande voorwerpen (het doe…
Natuurkunde, 19-01-2009
Er bestaan vele verschillende vormen van energie. Denk aan mechanische, chemische en warmte-energie. Energie wordt opgeslagen, zoals bij een ingedrukte veer, of is in actie, wanneer de veer zich ontsp…
Natuurkunde, 27-12-2007
De huid is als structuur voor de mens een zeer belangrijk orgaan. Naast het feit dat het ons grootste orgaan is, kent het ook vele belangrijke functies. Deze zijn direct gerelateerd aan de verschillen…
Anatomie, 10-08-2009
De inwendige ballistiek is een onderdeel van de wetenschappelijke ballistiek waarin de verschijnselen bestudeerd worden die zich in een vuurmond afspelen. Dit tussen het ogenblik waarop de voortstuwen…
Natuurkunde, 12-01-2009
Biomechanische en neuromusculaire invloeden spelen een rol bij de bewegingen van de onderkaak, bijvoorbeeld tijdens spreken, kauwen en slikken (kaakstelsel). Deze bewegingen zijn erg complex. Daarom p…
Anatomie, 09-05-2009
Eiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwitten zijn voor iedereen essentieel en zijn er in alle soorten en maten, al naar g…
Scheikunde, 27-11-2007
Uitwendige of externe ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een kogel nadat hij de loop heeft verlaten, maar voordat hij het doel raakt. Tijdens deze vlucht of baan zijn de belangrijkste krac…
Natuurkunde, 19-01-2009
We letten momenteel erg op wat we eten. Zit er veel vet in? Of juist niet? En zijn de vetten verzadigd of onverzadigd? En wat is het verschil tussen vet en olie? Dit artikel beschrijft de (chemische)…
Scheikunde, 25-11-2007