Spijsvertering in het lichaam
We eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Nadat het de mond heeft verlaten, weten we vaak niet wat er mee wordt gedaan. In deze special over de spijsvertering wordt de weg uitgelicht die ons voedsel aflegt van 'mond tot kont'.
Spijsvertering
Voedsel dat eenmaal 'achter de kiezen' is komt terecht in een heel systeem van processen (het
spijsverteringssysteem), dat er voor zorgt dat de voedingsmiddelen worden afgebroken tot voedingsstoffen die zo klein zijn dat ze kunnen worden opgenomen in het bloed. Op veel plekken vind er bewerking plaats.
Deze special bevat de volgende delen van het lichaam waar er iets met ons voedsel gebeurt:
- Mond
- Slokdarm
- Maag
- Twaalfvingerige darm
- Dunne darm
- Dikke darm
Enzymen en vertering
Daarnaast is er informatie te vinden over de
enzymen die op ons voedsel inwerken. Welke functie hebben de galblaas en de alvleesklier? De leidraad in de artikelen is de afbraak van de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten.