De anatomie van het gebit
We kunnen niet zonder ze: de tanden en kiezen. In ons leven hebben ze het zwaar te verduren, maar gelukkig behouden steeds meer mensen hun natuurlijke gebit. Dat is een goede zaak. Maar hoe zit het ook alweer met deze tanden en kiezen? Hoeveel hebben we er en waaruit bestaan ze eigenlijk? Hoe komt het dat ze vast blijven zitten en er niet zomaar uitvallen? Deze special somt het voor u op.
Het volwassen gebit
Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Meestal worden de verstandskiezen (4 stuks in totaal) verwijderd als er niet genoeg ruimte is in de tandbogen. Inclusief verstandskiezen heeft de mens 12 kiezen (molaren), 8 kleine kiezen ofwel premolaren genoemd, 4 hoektanden (cuspidaten) en nog 8 voortanden (incisieven).
Een
kaakhelft bestaat dus uit (van achter naar voren):
- 3 molaren
- 2 premolaren
- 1 cuspidaat
- 2 incisieven
Zoals gezegd kunnen de achterste (3e) molaren vanwege ruimtegebrek worden getrokken. Ook kunnen veel jongeren door een beugel premolaren missen, aangezien deze vaak worden getrokken (geextraheerd) om ruimte te maken voor de andere tanden en kiezen.
Anatomie tanden en kiezen
Waar bestaan deze tanden en kiezen dan uit? De volgende structuren en weefsels zijn te vinden:
- Tandglazuur of glazuur
- Tandbeen of dentine
- Cement
- Pulpaholte met daarin de bloedvoorziening en zenuwen
Deze weefsels worden in detail besproken in de artikelen die u in deze special vindt. Naast deze informatie zijn er ook artikelen waarin u kunt lezen over de
forensische tandheelkunde, röntgenfoto's, afdrukken maken van het gebit en nog veel meer. Hoe zitten bijvoorbeeld de tanden vast in de mond?