Victorho » Specials » Anatomie gebit

De anatomie van het gebit

De anatomie van het gebit We kunnen niet zonder ze: de tanden en kiezen. In ons leven hebben ze het zwaar te verduren, maar gelukkig behouden steeds meer mensen hun natuurlijke gebit. Dat is een goede zaak. Maar hoe zit het ook alweer met deze tanden en kiezen? Hoeveel hebben we er en waaruit bestaan ze eigenlijk? Hoe komt het dat ze vast blijven zitten en er niet zomaar uitvallen? Deze special somt het voor u op.

Het volwassen gebit

Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Meestal worden de verstandskiezen (4 stuks in totaal) verwijderd als er niet genoeg ruimte is in de tandbogen. Inclusief verstandskiezen heeft de mens 12 kiezen (molaren), 8 kleine kiezen ofwel premolaren genoemd, 4 hoektanden (cuspidaten) en nog 8 voortanden (incisieven).

Een kaakhelft bestaat dus uit (van achter naar voren):
  • 3 molaren
  • 2 premolaren
  • 1 cuspidaat
  • 2 incisieven

Zoals gezegd kunnen de achterste (3e) molaren vanwege ruimtegebrek worden getrokken. Ook kunnen veel jongeren door een beugel premolaren missen, aangezien deze vaak worden getrokken (geextraheerd) om ruimte te maken voor de andere tanden en kiezen.

Anatomie tanden en kiezen

Waar bestaan deze tanden en kiezen dan uit? De volgende structuren en weefsels zijn te vinden:
  • Tandglazuur of glazuur
  • Tandbeen of dentine
  • Cement
  • Pulpaholte met daarin de bloedvoorziening en zenuwen

Deze weefsels worden in detail besproken in de artikelen die u in deze special vindt. Naast deze informatie zijn er ook artikelen waarin u kunt lezen over de forensische tandheelkunde, röntgenfoto's, afdrukken maken van het gebit en nog veel meer. Hoe zitten bijvoorbeeld de tanden vast in de mond?
Forensische tandheelkunde: odontologie

Forensische tandheelkunde: odontologie

Odontologie is een heel interessante wetenschap. Het is feitelijk de tandheelkunde die in het forensische onderzoek centraal staat. Met tandheelkundige kennis worden mensen geidentificeerd aan de hand…
Kinematica van de onderkaak (grensbewegingen)

Kinematica van de onderkaak (grensbewegingen)

Biomechanische en neuromusculaire invloeden spelen een rol bij de bewegingen van de onderkaak, bijvoorbeeld tijdens spreken, kauwen en slikken (kaakstelsel). Deze bewegingen zijn erg complex. Daarom p…
Bitewing: röntgenfoto's bij de tandarts

Bitewing: röntgenfoto's bij de tandarts

Bitewing-foto's zijn röntgenfoto’s die de kroon en wortelgedeelten van gebitselementen kunnen weergeven. Ook is interdentaal bot – bot dat tussen de tanden en kiezen zit – op de foto's te zien. De fot…
Verstandskiezen: trekken of laten zitten

Verstandskiezen: trekken of laten zitten

De naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde molaar (achterste kies), die naar boven groeit aan het einde van de puberteit o…
Umami: de vijfde smaak mijn kijk op

Umami: de vijfde smaak

Ik las laatst met fascinatie een artikel in het Nederlands Tandartsenblad over klachten over smaak. Natuurlijk gaat dat artikel dieper in op tandheelkundige behandeling en smaak (soms kan door een tan…
Functies van botten en beenderen

Functies van botten en beenderen

Bot is een levend weefsel dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Het kent vele functies en verschillen in anatomie. Dit artikel omschrijft de belangrijkste zaken rondom bot en dan voornamelijk…
Afdruk maken van het gebit bij de tandarts

Afdruk maken van het gebit bij de tandarts

Afdrukken maken van het gebit: niemand ervaart dit als prettig. Toch moet deze handeling soms plaatsvinden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een prothese of beugel. De afdruk geeft de tandarts of sp…
Anatomie van de tand: parodontaal cement

Anatomie van de tand: parodontaal cement

Onderdeel van de anatomie van de tanden en kiezen in ons gebit is het cement. Dit cement op onze tanden en kiezen is een heel dun en hard laagje en is erg belangrijk voor de tandophanging. Het is name…
Gepubliceerd door Victorho op 10-08-2009, laatst gewijzigd op 27-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.